Zoeken

zondag 12 oktober 2014

DIY: EEN MOODBOARD MAKEN

DIY: EEN MOODBOARD MAKEN

Mooie plaatjes bekijken en verzamelen is een goede manier om jezelf op nieuwe ideeën te brengen, of om juist iets wat je al in je hoofd hebt te visualiseren. Wanneer je plaatjes binnen een bepaald thema verzamelt en er een goede compositie van maakt, versterk je dit effect. Dat is waarom een moodboard zo handig kan zijn.
mywishlist
Schermafbeelding 2014-10-09 om 11.46.21 PMMaar ook in het dagelijks leven is het maken van een moodboard praktisch. Je slaapkamer een make-over geven? Maak dan een moodboard van je favoriete interieurstijl. Een dagje shoppen op het programma? Maak alvast een overzicht van de items of modetrends die je mooi vindt zodat je op de dag zelf doelgerichter kunt shoppen. Behalve handig, zijn moodboards ook gewoon heel leuk om te maken. Wanneer je in een creatieve bui bent, gaat er tenslotte niets boven lekker ouderwets knippen en plakken!

HET PAPIEREN MOODBOARD

mood board diy2De klassieke versie van het moodboard is natuurlijk de papieren versie. Het enige dat je nodig hebt voor het maken van zo’n moodboard is een vel papier of een stuk karton, een schaar, lijm en een stapel tijdschriften. Bedenk van tevoren wat het doel is van je moodboard en ga ook vast globaal na welke stijl je wilt overbrengen. Vervolgens ga je in de tijdschriften op zoek naar afbeeldingen die je aanspreken en knip je die uit. Wanneer je een printer hebt, kun je uiteraard ook plaatjes van internet halen en die gebruiken. Het voordeel daarvan is dat je toegang hebt tot een oneindige hoeveelheid afbeeldingen, waardoor je van praktisch alles wat je in je hoofd hebt binnen een paar seconden een plaatje hebt gevonden.
mood board diy1Genoeg afbeeldingen verzameld? Leg de plaatjes dan zo neer dat ze een mooie compositie vormen. Vervolgens plak je ze vast met lijm of bijvoorbeeld met decoratieve tape. Het voordeel van een papieren moodboard is dat je het niet bij plaatjes hoeft te laten. Je kunt ook kleine voorwerpen of stukjes van bepaalde materialen erbij plakken: textiel, verfstaaltjes uit de bouwmarkt, veertjes, gedroogde bloemen, enzovoort. Bovendien kun je de afbeeldingen aanvullen met zelfgeschreven woorden of kleine tekeningetjes. Heel blij met het eindresultaat? Lijst je moodboard dan in en hang het op! Je kunt er ook voor kiezen je hele moodboard op een stuk canvas te maken.

HET DIGITALE MOODBOARD

Schermafbeelding 2014-10-09 om 11.47.52 PMSneller dan het maken van een papieren moodboard is het maken van een digitaal moodboard. Een website die we inmiddels allemaal wel kennen is Pinterest. Eigenlijk is Pinterest één groot digitaal moodboard, want je maakt er visuele overzichten van alles wat je aanspreekt. Leuker, en ook wat ‘tastbaarder’ wordt het als je zelf een compositie kunt maken van afbeeldingen. Er zijn verschillende websites en programma’s waarmee je dit kunt doen. Veel mensen gebruiken er bijvoorbeeld Photoshop voor, maar ook sites als Polyvore ofPicmonkey zijn handig voor creatieve collages. Klik hier voor meer informatie over deze online editting programma’s.
beautymamaOok webshops snappen dat het maken van een moodboard leuk en ontspannend is om te maken én tegelijkertijd erg praktisch kan zijn. Zo kun je op de webshop van Peter Hahn een zogenaamd ‘Styleboard’ maken met producten van de site. Er is daarnaast allerlei professionele moodboard-software verkrijgbaar, maar die heb je echt niet nodig wanneer je gewoon af en toe een moodboard maakt in je vrije tijd.
mozaiek

ENKELE TIPS

Voor het samenstellen van een moodboard zijn geen regels en het is dan ook helemaal aan jou wat je ervan maakt. Toch heb ik nog wel een paar handige tips, die je kunnen helpen een bepaalde stijl nog duidelijker en mooier in beeld te brengen:
  • Probeer een balans te vinden tussen drukke en rustige afbeeldingen. Een drukke foto komt bijvoorbeeld beter tot zijn recht naast een rustige afbeelding en andersom. Met tekst werkt het ook zo: krullerige letters combineren met afbeeldingen waar veel op te zien is maakt het geheel al snel rommelig. In zo’n geval kun je beter voor een basic lettertype kiezen.
  • Wissel, voor een sterker effect, de grootte van de plaatjes af. Wanneer je je moodboard volplakt met alleen maar kleine afbeeldingen, komt de boodschap vaak minder duidelijk over. Plaats bijvoorbeeld één mooie en representatieve afbeelding heel groot in het midden en bouw de rest van je moodboard daar omheen.
  • Denk ‘out of the box’. Dat je een moodboard van een bepaalde kledingstijl gaat maken, betekent zeker niet dat je alleen plaatjes van kleding kunt gebruiken. Afbeeldingen van landschappen, teksten, tekeningen, zelfgemaakte foto’s; alles kan bijdragen aan het in beeld brengen van een sfeer.
mood board diy3Inspiratie gekregen? Aangezien je voor deze DIY niks speciaals nodig hebt, kun je meteen aan de slag. Misschien nog wel leuker: samen met vriendinnen moodboards in elkaar knutselen. Allemaal een stapel tijdschriften mee, muziekje aan, thee en koekjes erbij en je hebt de perfecte activiteit voor een regenachtige zondagmiddag!
xxx margo en veel diyplezier gewenst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Translate